Αξιοθέατα

Κατά την επίσκεψή σας στη Ροδαυγή μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε

Την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής

Είναι πολιούχος του χωριού. Τρίκλητη βασιλική μετά τρούλου , χτίστηκε το 1804. Χτισμένη σε μικρό ύψωμα προκαλεί το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη.Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το καμπαναριό που είναι ψηλότερο από τον κυρίως ναό. Το ιστορικό αναφέρει την εύρεση της εικόνας στη θέση που υπάρχει σήμερα, η οποία πριν βρισκόταν στη θέση Χάβος. Στη θέση που είναι σήμερα, ίσως να προϋπήρχε ναός, της οποίας δε σώζονται σημεία. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε το σύνδεσμο.

https://users.sch.gr/panlampri/melet10.html


Το Λαογραφικό Μουσείο

Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1995. Σήμερα διαθέτει ικανοποιητική συλλογή 200 και πλέον αντικειμένων από τη ζωή των κατοίκων του χωριού. Το Μουσείο δέχεται πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την προσπάθεια που γίνεται, συγχαίροντας όσους ασχολούνται με την αξιόλογη αυτή προσπάθεια, η οποία έχει ως σκοπό τη διατήρηση της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου.Ψυχή του Μουσείου είναι ο Βασίλης Τάσιος. 

Το κακολάγκαδο

Στο βόρειο μέρος του χωριού υπάρχει μία χαράδρα με απότομα βράχια, όπου αναφέρεται ότι ήταν χτισμένο το χωριό. Το κακολάγκαδο συνδέεται με αρκετούς μύθους. Μία κατολίσθηση ήταν η αιτία να μεταφερθεί το χωριό στη θέση που είναι σήμερα. Πολλά τοπωνύμια έχουν σχέση με έναν παραμυθένιο κόσμο που ξετυλίγεται γύρω από το Κακολάγκαδο όπως ο Χάβος και τα Βαενάκια.

Να ανεβείτε στο Ξηροβούνι

Σε δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του όρους Ξηροβούνι. Θα βρεθείτε σε ένα θέαμα που δεν το περιμένετε. Στα αριστερά θα θαυμάσετε την οροσειρά των Τζουμέρκων και των Αγράφων και σε πανοραμική θέα θα θαυμάσετε την οφιοειδή πορεία του ποταμού Αράχθου, την τεχνητή λίμνη και το φράγμα του Πουρναρίου και στο βάθος τον Αμβρακικό κόλπο, εφόσον ο καιρός είναι κατάλληλος. Μην το χάσετε. Θα με θυμηθείτε.

Να επισκεφθείτε την πηγή Μπέσικος

Ανατολικά του χωριού και σε απόσταση 10 λεπτών περίπου, υπάρχει η πηγή Μπέσικος με τα θεόρατα πλατάνια. Σε πολύ μικρή απόσταση υπάρχει νερόμυλος που λειτουργεί ακόμη και σήμερα με το νερό της πηγής. Γύρω από αυτή την κρύα βρύση και τις μικροσπηλιές όπου φώλιαζε ο δράκος και ετοιμαζόταν να αρπάξει την ομορφότερη κοπέλα της Νισίστας από το χοροστάσι του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής, ξετυλίγονται διάφορες παραδόσεις.

Αξίζει

Να επισκεφθείτε τη θέση Μπιστούρα

Να επισκεφθείτε την πηγή της Αγίας Παρασκευής με τον αιωνόβιο πλάτανο.